Sådan undgår du at være en idiot på Facebook

Du har sikkert set det: “ADVARSEL Facebook kommer til at koste penge,” “ADVARSEL Facebook personfølsomme oplysninger bla-bla-bla”, “Jeg erklærer hermed, Facebook skylder mig en million og en enhjørning,” og så videre.  De er alle ((Næsten alle.)) falske.  Før du begynder at sprede advarsler og “velgørende” beskedder som an anden Peter, der råber ulv, stil dig selv følgende to spørgsmål:

  1. Virker dette pålideligt og sandsynligt?
  2. Er jeg så dum, jeg gerne følger trin-for-trin instruktioner fra en tilfældig person på internettet uden at forstå dem?

Hvis du kan svare jeg til begge, så vær en idiot og klik på del; ellers læs videre.

Brug Snopes

Snopes er en web-side, som samler og klassifierer historier effter hvorvidt de er sande. De har sågar en hel underside blot dedikeret til Facebook, men også generelle skrøner, som deles på Facebook og andetsteds, kan altid findes på denne side. Derudover er mange af historierne ganske underholdende læsning.

Det er let at checke en historie på Snopes. Den letteste måde er at gå til Google, taste “snopes” og derefter copy/paste hele historien. Hvis historien er på dansk, eller du er lidt mere avanceret bruger, er det ofte en god idé at finde et par nøgleord fra historien og oversætte dem til engelsk i stedet for hele den danske historie. Alternativt oversæt historien med Google translate og kopier den ind i Google sammen med “snopes”. Langt de fleste gange vil det første hit være til en side på Snopes, der fortæller historien er løgn og latin.

Abraham-Lincoln-QuotesJeg nævnte netop, du ikke tankeløst bør følge instruktioner, ikke sandt? Hvorfor skulle du tro mere på Snopes end den gennemsnitlige tilfældige person fra internettet #236932406? Det skal du heller ikke, men Snopes har noget, den gennemsnitlige person fra internettet ikke har. Snopes har kildehenvisninger. Hver gang, Snopes kommer med en påstand, stammer den fra udtalelser fra eksperter, som har undersøgt sagen. De giver links til de originale kilder. Det betyder dog ikke, du skal tro på den tilfældige person fra internettet blot fordi der er noget, der ligner kildehenvisninger, da de let kan forfalskes.

Brug almindelig sund fornuft

Jeg skal gerne tilstå, det er et stort stykke arbejde at bruge Snopes hver gang en eller anden idiot deler ugens hit inden for skrøner.  Heldigvis kan du gennemskue de fleste af disse med en smule sund fornuft. Her er en liste med et par af de gamle travere og forklaring af hvorfor de åbenlyst er falske. Det meste af tiden kan du være sikker, hvis en delt historie slutter med “del dette med dine venner” eller “sæt dette på din væg” (forfærdelig oversættelse), et der tale om et falsum du kan ignorere.

Facebook privatlivstrussel #67920

Facebook har meget avancerede privatlivsindstillinger. Du kan lukke temmelig godt af for udenforstående. Standardindstillingerne tillader dog en del fremmede at se hvad du deler, så medmindre du gør noget aktivt, deler du ret meget information. Du kan gennemgå indstillingerne og lukke dem mere af, men det er kompliceret of kræver en den kendskab til hvad du laver.

Generelt er det dog fuldstændigt ligegyldigt. Hvorfor skulle nogen være så interesseret i dig, de søger igennem din private information? Du er ikke nogen! Facebook har 500 millioner brugere så hvorfor skulle nogen være interessert i dig specielt? Det er sandt, reklamebureauer til gennemtrawle din information for at vise til tilpassede reklamer, men er det virkeligt så slemt? Jeg foretrækker at min adblocker blokerer reklamer for Britney merchandise fremfor reklamer for voksenbleer eller hårshampoo. Det er også sandt, politiet og forsikringsselskaber gennemsøger informationen for at fange svindel, men det er let at komme udenom ved ikke at bedrive svindel (eller i det mindste ikke være så blank på øverste etage at du deler det på Facebook). Slutteligt er det også sandt, at kriminelle gennemsøger Facebook for at finde folk, der ikke er hjemme. Men ville du sætte et stort skilt i forhaven, der annoncerer, du er på ferie, og der er gratis tag-selv på alle hylder?

Ok, hvis du er rig og berømt, er der nok nogen, der vil gennemgå netop din information. Hvis du er dum nok til at dele hver gang du slår en kontanthjælpsmodtager ihjel eller tager til Schwarzwald, vil du nok være nødt til at sikre dig lidt bedre. Der er masser af guider online til at gøre dette, og Facebook gør det konstant simplere. Hvis du stadig ikke kan gøre det selv, så bestil din lokale nørd til at gøre det for dig. Vil du ikke snarere stole på din lokale nørd end tilfælding person fra internettet #59702967?

Hvis du har sikkerhedsproblemer på Facebook, husk at de hedder dine problemer af en årsag. Det løser intet at dele dem med hele verden. Der har været privatlivsproblemer på Facebook, men de bliver fikset meget hurtigt. Derudover er de kun vigtige hvis du er Mark Zuckerberg eller Britney Spears ((Og hvis du er, kudos! Utroligt, du har lært dansk bare for at læse min blog!)), fordi – glem ikke – ingen bekymrer sig om dig medmindre de allerede er på din venneliste.

Facebook vil tage penge for <huttelihut>

Medmindre du er en virksomhed, er dette fuldstændig usandt! Du er ikke kunde hos Facebook og alle andre end du ved det. Du er det produkt, Facebook sælger. Hvorfor ville de prøve at skræmmer deres produkt væk? Det er lige så smart og giver lige så meget mening, som hvis en landmand sætter en ræv ind i hønsegården.

Facebook vil have dig til at dele så meget som muligt, fordi når du gør, læser du reklamer. De ønsker, du interagerer med venner og virksomheder. Dit delte indhold gør det nemmere at sende dig reklamer, der er en chance for, du klikker på. Facebook vil aldrig tage penge for at du deler indhold, fordi de vil have dig til at dele indhold.

Facebooks forretningsmodel er at få virksomheder og personer til at betale for at få andre til at se på deres indhold. Ja, din fantastiske statusopdatering, der i stor detalje beskrev farve og konsistens fra dagen-efter resultatet af din chili con carne fra i går aftes bliver ikke set af alle dine venner. Den bliver kun set af de, du interagerer mest med. På samme måde når en virksomhedsside på Facebook ikke ud til alle brugere (jeg ser personligt typisk at mine opdateringer når ca. 15%-20%). En virksomhed kan betale for at gøre deres opdateringer mere synlige. De vil så dukke op som sponsorerede links og nå flere brugere, måske endda venner af folk, der synes godt om deres side. Irriterende? Måske, men som en bruger på engelsk udtrykte: “hvis du ikke betaler, er du ikke kunden; du er det produkt, der sælges” (eng: “if you’re not paying for something, you’re not the customer; you’re the product being sold”). Accepter det eller byg dit eget sociale netværk med blackjack og ludere, eller brug et af de netværk, du skal betale for (jeg er fx på app.net – der er ingen reklamer men heller ikke mange andre brugere at interagere med).

Del denne status/dette billede og Drømmekompagniet vil donere til velgørenhed/sende dig en gratis iPhone/give gratis deltagelse i en konkurrence

Dette er for det meste, men ikke nødvendigvis, løgn. Der er en slags konkurrence som kan være reel. Hvis en troværdig virksomhed har en konkurrence, der går ud på at “synes godt om” eller dele et billede eller en status, kan det være en reel konkurrence. Husk dog at nogle gange lyver virksomheder, og du opnår intet andet end at spamme dine venner. Hvis det er ok med dig, så meld dig endelig til de konkurrencer/velgørenhedsaktioner. Folk kan altid blokere opdateringer fra dig hvis du gør det for meget og de bliver irriterede. Måske er det bedst kun at gøre det, hvis du virkelig vil vinde…

De konkurrencer, hvor nogle poster noget i stil med “Magisk Drømmevirksomhed A/S vil donere for hver, der deler eller poster dette billede” er uden undtagelse løgn. Virksomheden kan ikke måle dette! Det gælder også for at dele et billede af en grim unge for at betale en operation bare fordi skrigeballonnen har lidt kræft. Hvis en konkurrence/velgørenhed/andet i samme kategori ikke er postet af en virksomhed på virksomhedens officiele Facebookside, er det løgn. Det er irriterende for andre når du deler en rigtig konkurrence, men i det mindste har du chancen for monetær gevinst, som du så kan glæde dig over at have i stedet for dine nu tidligere venner. Med den falske udgave får du ikke engang af et fantastisk gavekort, der giver dig 1,5% rabat på mel i Bilka du med Gollumsk griskhed kan fejre.

Del denne post med dine venner for at sprede ordet!

Ved nærmere eftertanke, lad være med at dele dette. Jeg vinder intet på, du gør det. Jeg har ingen reklamer på siden, og behøver ikke at få mit virtuelle internet-ego stimuleret af at du deler dette.

Jeg poster dette en gang på engelsk og en gang på dansk på min væg. Derefter vil jeg spamme alle posts, der overtræder ovenstående, med links til denne post i kommentarfeltet. Dette i håb om, mine Facebookvenner lærer lidt mere kritisk sans og stopper med at spamme, så min væg bliver reduceret til betale reklamer (som er lette at blokere) samt – hvad Facebook i bund og grund handler om – farve-og-konsistens-opdateringer fra folks morgenskider.

Du gør bare som du har lyst – hvis dine venner fortsætter med at spamme… Vi har været inde på det; det hedder dine problemer af en årsag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.