Lad nu være med at kigge på meningsmålinger, tåber!

Det sidste afsnit i denne artikel er obligatorisk for alle der nogensinde har kigget på en meningsmåling og ikke tænkt “vrøvl.”  Da du er en del af de frembrusende unge, der ikke læser bogstaver medmindre de i virkeligheden er billeder af patter, har jeg fremhævet de vigtigste pointer med fed skrift.  Du kan være doven og virke klog på samme tid!  Det er som jul om sommeren!

Medierne udfører disse målinger udelukkende for at lave overskrifter. Der er ikke store daglige udsving. Der er ikke “en klar vinder” eller “rød/blå blok i front” eller sikker sejr til Alternativet.

Her er afsnittet hvis du er for doven til at klikke:

Wilke foretager under valgkampen en daglig meningsmåling for Jyllands-Posten. Der benyttes en rullende stikprøve, så der dagligt gennemføres cirka 330 interview. Interviewene er gennemført i perioden fra 9. juni til 11. juni blandt 1.021 respondenter. Usikkerheden varierer imellem +/-0,55 procentpoint til +/-2,67 procentpoint for partierne. Usikkerheden på blokniveau er +/-3,07. Den statistiske usikkerhed angiver det interval, målingen med 95 pct. sandsynlighed rammer inden for.

Der er mange vigtige lektioner at tage med fra dette afsnit.

For det første, målingerne bruger kun 330 besvarelser. En normal måling bruger omkring 1000 besvarelser. Når artiklen flot i afsnittet lige inden proklamerer “Alternativet, ligger derimod komfortabelt over spærregrænsen med 4,2 pct. – svarende til 7 mandater.” betyder det med andre ord at “i denne måling af folk, der meget vel kan have været fulde eller irritable fordi en idiot var ved at køre dem over tidligere på dagen, svarede 11 mennesker, de ville stemme på gøgl.” Hvorfor 11 personer? Der er ca. 20% tvivlere i de fleste meningsmålinger, og KD trækkes fra da de dømmes ude med ~1% af stemmerne. Således giver kun ca 330 * 80% * 99% = 261 personer et svar. Ud af dem har 261 * 4.2% = 11 sagt Alternativet. Hvis bare en person skifter mening betyder det i stedet 3.8% eller 4.6%.  (Det er muligt, de 1% KDere ikke er trukket fra i dette eksempel, men så bliver udregningen 330 * 80% = 264 personer og 24 * 4.2% = 11.1 personer, hvilket blot er fjollet.)

Hvis bare 4 personer skifter mening – det svarer til en Opel Kadett med 4 fyre (m/k) på vej hjem fra Poetzsch med lige så mange blå håndgranater i blodet som bagagerummet – flyttes blå bloks 50.5/49.5 forspring til en rød 51.0/49.0 føring. Hvis 3 indavlede kristne misforstod spørgsmålet og svarede Ø i stedet for KD, er blå blok pludselig på 52.3 mod 47.7 (da KD i så fald kommer over 2% og dermed på tinge). Et forspring på 1.0 %point forvandles til et 2.0%point bagspring (?) eller et 4.6 %point forspring ved minimale og meget sandsynlige forvanskninger.  Jeg kan endda misbruge at jeg forstår forskellen på %point og %, mens du ikke gør, til at sige at blå blok i de tre tilfælde har hhv. 2.0% forspring, 3.9% bagspring og 8.8% forspring.

Usikkerheden er på mellem en halv %point og 2.67 %point. Det vil sige, Alternativets 4.2% i virkeligheden er 3.7% – 4.7%. Blokkene er 47.6%-53.8% til blå blok og 46.2%-52.4% til rød blok da usikkerheden er på 3.07 %point.

Sandt, de fører meningsmålingerne over 3 dage, så de 11 skøre kugler, der stemte på Alternativet er snarere 33 eller 34, og vi skulle have 3 Kadetter eller en mere realistisk størrelse kristen familie af fætter/kusine-ægteskaber for at lave samme udsving, men det gør bare fokuseringen på daglige udsving mere tåbelig. Udsvingene er nærmest udelukkende et tegn på statistisk usikkerhed, og når aviserne påstår andet er det enten imod bedrevidende eller fordi de ikke forstår statistik.

Til slut, nævnes også, konfidensintervallerne (det hedder de intervaller, man får, når man subtraherer/adderer usikkerheden) er 95% sikre, dvs. der er kun 5% chance for at de virkelige værdier falder udenfor. 5% er en ret stor sandsynlighed; fx er chancen for at du er født d. 13. i måneden ca 3.3% eller noget mindre end chancen for at et af tallene falder udenfor konfidensintervallet. Med noget forkert sandsynlighedsregning er chancen for at mindst et af partierne falder udenfor 100% – (95%^10) = 40% eller ca. lig med chancen for at slå en 3er med 3 terninger. (Beregningen er ikke korrekt da den antager at hændelsen at et parti falder udenfor intervallet er uafhængig af at andre gør, hvilket den ikke er.)

Det nævnes ikke i denne artikel, men det antages også at alle tvivlere stemmer som resten. Faktisk tyder det på, tvivlere har en lillebitte forkærlighed for blå blok. Dog er det ikke statistisk signifikant.

Dumme folk ynder at citere Twain for at sige, “there’s three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics.”  Statistik lyver ikke, men hvis man ikke forstår det, er det let at lade sig snyde.  Hvis man ikke forstår det, er det let at komme til at misrepræsentere det for andre.  Hvis man forstår det, er det let at misrepræsentere det for at fremme sin sag.  Det sidste sker dog ikke, da der statistisk set ikke er nogen, der forstår statistik.

2 thoughts on “Lad nu være med at kigge på meningsmålinger, tåber!

  1. A rare writeup in Danish about the stupid election they’re having at this time. I’ve not written substantial texts in Danish for ages, so it’s probably full of errors, but the point is dont trust opinion polls; not because they’re wrong and statistisk are a lie – because neither is true – you’re just to dumb to understand them.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.