Er danskere virkelig så dumme, de falder for det samme gamle trick igen? Tilsyneladende.

Scene: politikere skal finde finansiering til et eller andet område på grund af fordi. De finder financieringen ved at finde noget, “alle” er enige om, ikke bør skæres ned. Alle hopper direkte på kanariefuglen og starter et oprør af de værste: statusopdateringer på Facebook og måske endda en online underskriftindsamling.

Alle fokuserer på, at der skal spares deres favoritområde. Ingen sætter sig faktisk ind i aftalen. Ingen opdager der er sneget 17 andre ubehageligheder med i aftalen. Alle er ofre for det, der kaldes “endowment effect,” og glemmer helt at tænke.

Et par dage senere træder politikerne i karakter og finder financieringen ved at skære lidt mindre i det populære område og lidt i noget andet, og sætte lidt skatter op. Alle er glade: favoritområdet blev kun skåret med ¼ af hvad der først var bebudet, et andet område blev beskåret, og alle skal betale mere for ringere service. Dette til trods, det aldrig var planen at skære yndlingsområdet med det fulde beløb og altid var planen at sætte prisen op.

Ryanair gør det bevidst, og kaldes ud i medierne, for at skabe omtale (ved fx at annoncere, de vil tage penge for toiletter og så “have lyttet til kunderne” et par dage senere og lade være men i stedet forhøje bestillingsgebyret).

Gentag et par gange om året i 40 år og man har Velfærdsstaten Danmark, med afhængige indbyggere, der kræver gaver fra deres politiske Skinner Box.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.